Meslekler

Hayvancılıkta Para Var Mı?

Hayvancılıkta Para Var Mı? Risk almak isteyenler için  hayvancılık iyi bir yatırım mı? Daha da spesifik bir soru olarak küçükbaş hayvancılık mı büyükbaş hayvancılık mı karlı? Gelin bu soruların cevaplarını hep birlikte irdeleyelim. 

Hayvancılıkta Para Var Mı? Kaç Para Var ?

Hayvancılık, birçok kişi için karlı bir yatırım fırsatıdır elbette.  Ancak dilimize yerleşmiş bir söz var. “ne kadar ekmek o kadar köfte” :) Demem o ki  hayvancılık sektörü ile ilgili  ne kadar para kazanabileceğiniz, sahip olduğunuz sermayeye, işletmenizin büyüklüğüne, hayvanlarnızın türüne ve pazarın durumuna, müşterilerinizin size bağlılığına, sizin bu işi ne kadar sevdiğine bağlı olarak değişir de değişir

Tam da bu bahsettiğim nedenlere bağlı olarak hayvancılığın ne kadar karlı olabileceği konusunda net bir rakam vermek elbette ki uygun olmaz. Ancak yinede potansiyel kazançlar hakkında genel bir fikir edinebilmemiz mümkün.

Büyükbaş hayvancılık yüksek bir sermaye gereker. Örneğin, sığır yetiştiriciliği yapmak istiyorsunuz ve sıfır noktasındasınız. Nelere ihtiyacınız var.

  • Araziler,
  • Ahırlar,
  • Yem ve diğer ekipmanlar,
  • Sığırlar

ve çok çok daha fazlası.  Ancak, eğer sermayeniz var ise maliyetin çokluğu size korkutucu gelmesin. Gereken özeni gösterdiğinizde maliyetinizi çıkaracağınız gibi karlılığınız da hızla gelecektir.

Hayvancılıkta para var mı sorusuna karşı El cevap : Hayvancılıkta elbette ki para var. Ancak yukarı da ve aşağıda belirttiğim hususlara dikkat ettiğiniz takdirde :)

Eğer sermayeniz biraz daha az ise büyük baş hayvancılık yerine elbette küçük baş hayvancılık veya kanatlı hayvancılığa yönelmeniz sizin için daha iyi olacaktır.

Hayvancılıkta para var mı sorusu ile ilgili Youtube de bu konu hakkında güzel bir video var. İzlemenizi tavsiye ederim. 

OKU  Büyükbaş Hayvancılık Yapmak İstiyorum

Hayvancılık iyi bir yatırım mı?

Hayvancılık iyi bir yatırım mı bu konuda daha net bilgi sahibi olabilmeniz adına avantajları ve dezavantajlar hakkında bir tablo hazırladım. Böylelikle daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Faktör Avantajlar Dezavantajlar
Avantajlar
Potansiyel Yüksek Gelir – İyi yönetilen bir hayvancılık işletmesi, sağlıklı bir sürü ve doğru pazarlama stratejileri ile iyi bir gelir sağlayabilir. – Yatırım maliyetleri ve işletme maliyetleri yüksek olabilir.
Çeşitli Gelir Kaynakları – Farklı hayvan türleri (sığır, tavuk, koyun, keçi vb.) ve ürünleri (et, süt, yumurta, yapağı, deri vb.) ile çeşitli gelir kaynaklarına sahip olabilirsiniz. – Pazar taleplerindeki değişikliklere ve fiyat dalgalanmalarına bağlı olarak gelirlerde dalgalanma olabilir.
Tarım Destekleri – Birçok ülkede tarım sektörüne yönelik destek ve teşvikler bulunabilir. – Bürokratik süreçler, desteklerin alınmasını zorlaştırabilir.
Dezavantajlar
Veteriner Hizmetler – Sağlıklı hayvanlar için düzenli veteriner hizmetleri gereklidir. – Veteriner hizmetleri maliyetli olabilir.
Hava Koşulları – Hava koşulları, doğrudan hayvancılık işletmelerini etkileyebilir (soğuk hava, kuraklık, sel vb.). – Doğal afetlere karşı savunmasız olabilir, sigorta maliyetleri artabilir.
Pazar Faktörleri – Pazar talepleri ve fiyatlar dalgalanabilir. İyi bir pazar analizi yapmak önemlidir. – Rekabet, yeni gıda güvenliği standartları ve tüketici talepleri gibi faktörlerle başa çıkmak zor olabilir.
İşletme Yönetimi – İyi bir yönetim ve planlama ile başarı şansı artar. – Yönetim eksiklikleri, hayvan hastalıkları ve yönetim hataları işletmeyi olumsuz etkileyebilir.

Küçükbaş hayvancılıkta para var mı? / Büyükbaş hayvancılık karlı bir işmi

 

Bu konu hakkında iki başlık açıp uzun uzun yazmak benim içinde zorlayıcı sizin içinde sıkıcı olacağını tahmin ettiğimde karşılaştırmalı bir tablo hazırlamak istedim. Bu şekilde daha net bir bilgiye sahip olabilirsiniz diye düşündüm. ⇓

OKU  Tavuk Yetiştiriciliği Kar Marjı Analizi
Özellikler Küçükbaş Hayvancılık Büyükbaş Hayvancılık
Yatırım Maliyeti Daha düşüktür Daha yüksektir.
Birim Gelir Birim hayvan başına gelir daha düşüktür Birim hayvan başına gelir daha yüksektir
Üreme Hızı Hızlı üreme potansiyeli mevcuttur Üreme döngüsü genellikle daha uzun süreçlidir
İş Gücü İhtiyacı Daha fazla iş gücü gerekebilir Daha az iş gücü gerektirir
Pazar Çeşitliliği Çeşitli ürünlerle (süt, yün, et) pazar çeşitliliği Daha geniş pazar talebine uygun ürünler sunabilir
Veteriner Maliyetleri Genellikle daha düşük veteriner maliyetleri Daha yüksek veteriner maliyetleri
Piyasa Talebine Uygunluk Belirli pazarlara hitap edebilir Daha geniş bir pazar talebine uygunluk sağlayabilir
Kazanç Faktörü Yatırım maliyetine ve pazar talebine bağlı olarak daha düşük Yatırım maliyetine ve pazar talebine bağlı olarak daha yüksek
Maliyetler Düşük işletme maliyetleri, yem ve bakım maliyetleri genellikle daha düşük Yüksek işletme maliyetleri, büyükbaş hayvanların daha fazla yem ve bakım ihtiyacı vardır

 

NOT : Tablonun yeterince anlaşılır olduğunu düşünüyorum lakin atladığım noktalar olabilir. Lütfen yorum bölümünden bu hususlar hakkında bana yazın.

Besiciler ne kadar kazanır?

Besiciler, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ile uğraşan kişilere denir. Genel olarak bu kişiler sığır yetiştiriciliği yaparlar ki bu konu hakkında içerik yayınlayacağız. Bu kişiler genellikle hayvanlarını büyütüp, et ve süt ürünleri elde ederek satış yaparlar.

Besicilerin kazancı genellikle büyükbaş hayvan sayısına ve elde ettikleri ürünlere göre değişiklik gösterir.

Bir besicinin aylık kazancı, süt ve et fiyatlarına bağlı olarak elbetteki değişir.

Ancak genellikle iyi bir planlama ve yönetim ile besicilerin oldukça iyi gelir elde ettiği bilinen bir gerçektir.

Büyükbaş hayvancılık yapmak isteyenler için harika bir içeriğim var. Bu içerikte büyükbaş hayvancılık yapmak isteyenlerin yol haritası ve devlet destekleri hakkında bilgi verdim : Büyükbaş Hayvancılık Yapmak İstiyorum

Hangi Hayvan Üretimi Karlı?

Türkiye’de hayvancılık oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Peki, hangi hayvan üretimi daha karlıdır? Bu konuda detaylı bir analiz yapmak gerekir. Her bir hayvan türü farklı bakımlar ister. Farklı maliyet kalemleri vardır? Farklı pazar potansiyelleri vardır.Hal böyle iken bu yetiştiricilik türü en karlısıdır dememiz delilik olur.

OKU  Koyun Yetiştiriciliği İçin En Karlı Irklar

Büyükbaş hayvanlar, küçükbaş hayvanlar ve av kümesi hayvanları gibi farklı hayvan türleri üretim potansiyeline sahibiz. Her bir yetiştiriliğe konu hayvanın kendi avantajları ve dezavantajları vardır. Bu detaylar dahilinde en optimal şartlar sağlandığı takdirde üretimi karlı olabilecek hayvan türleri şunlardır.

  1. Tavuk (Yumurta ve Tavuk Eti)
  2. Balık (Balık Çiftlikçiliği)
  3. Arı (Arıcılık)
  4. İnek (Süt ve Süt Ürünleri)
  5. Kabuklu Deniz Ürünleri (Midye, İstiridye)
  6. Koyun (Süt, Yün ve Et)
  7. Keçi (Süt, Yün ve Et)
  8. Kuzu (Et Üretimi)
  9. Tavşan (Et ve Deri)
  10. Alabalık (Balık Çiftlikçiliği)
  11. Kaz ve Ördek (Et ve Yumurta)
  12. Hindi (Et ve Tüy)

 

Küçükbaş Hayvancılık mı Büyükbaş Hayvancılık mı Karlı?

Bu konu hakkında yukarıda bir karşılaştırmalı tablo yapmıştım. Karlılık biraz da sizin maliyetlerininiz kontrolünden geçer.

Eğer sermayeniz düşük ise;  küçükbaş hayvancılık sizin için daha karlı olac aktır. Koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanların bakımı, büyükbaş hayvanlara göre daha az maliyetlidir. Sermayenizi küçük küçük büyüterek büyükbaş hayvancılığa geçebilirsiniz.

Diğer yandan, sermayeniz fazlaysa büyükbaş hayvancılık genellikle daha yüksek kar marjı olarak size geri dönebilir diyebilirim. Çünkü süt ve et üretimi konusunda büyükbaş hayvanlar küçük başk hayvanlara göre çok çok avantajlıdır.

 

Hayvancılıkta para var mı sorusuna verebileceğim tüm cevapları verdim. Ancak bu makale ile yakından ilgili farklı makalelerim mevcut. Onları da incemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Koyun Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 2024 Tavsiyeler

Koyun Yetiştiriciliği İçin En Karlı Irklar

Tavuk Yetiştiriciliği Kar Marjı Analizi

Kaz Yetiştiriciliği: Yerel Pazarlarda Pazarlama Taktikleri

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu