Yaşam

Türkiye’de Kitap Okuma Oranı ve Satış Rakamları [2023]

Geçmiş yıllarda Türkiye’de kitap okuma oranı, 1 Türk yılda kaç kitap okur gibi istatistiki verileri haber kaynaklarında ilgi çekici başlıklarla görmek mümkündü. Zaman içinde okuma alışkanlığımızı kaybettiğimiz gibi bu tür veriler de gündeme dahi gelmemeye başladı. Bu içeriğimizde eleştirel bir bakış açısıyla Türkiye’de kitap okuma oranı verilerini derledik.

2016 yılında yayınlanan bir rapora göre Türk insanı kitap okuma eylemini, ihtiyaçlar listesinin 235. sırasına yerleştirmiş. Raporun yayınlandığı tarihe bakılırsa günümüzün en büyük alışkanlıkları arasında yer alan sosyal medyanın henüz trend olmadığı tarihler. Bugün elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlarımız ve bize pazarlanan sosyal medyanın varlığı da düşünüldüğünde bu sıranın çok daha gerilere düştüğünü tahmin edebilmek zor değil. Ve acıdır ki bu istatistiklere erişmek için dahi 2016 yılının raporlarını kullanmamız gerekiyor. Kitap okuma ya da gazete olsun, dergi olsun, bir takvim yaprağı olsun sadece okuma ile ilgili istatistiki veriler de geçmişte kaldı.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir: Stok Fotoğraf Nedir? Stok Fotoğrafçılığı Nasıl Yapılır?

 

Türkiye’de kitap okuma oranı – 2023

Kitap okuma istatistikleri

Gelelim günümüzün rakamlarına. Türkiye’de kitap okuma oranı ve okuma alışkanlığı ile ilgili diğer rakamlar için yayımlanan son rapor 2022’nin Ağustos ayına ait. Araştırmayı yapan İngiltere merkezli Global English Editing, ilgili araştırmada dünya sıralamasına da yer veriyor. Rakamlara birlikte göz atalım;

  • Türkiye, Dünya kitap okuma sıralamasında 180 ülke arasında 140. sırada yer alıyor.
  • 2022 yılında bandrol verilen kitap sayısı bir önceki yıla oranla %14 seviyelerinde düşüş gösterdi. Bu da Türkiye’de basılan kitapların sayısının azaldığını gösteriyor.
  • 2019 yılında kitap satışlarında KDV’nin sıfırlanmasına karşın son 2 yıllık süreçte yaşanan fiyat artışları kitaba erişimi zorlaştırıyor. Okuyucuların bir kitap satın alabilmesi için ortalama 40 ila 100 TL arası ödeme yapması gerekiyor.
OKU  Almanya'da İnşaatta Çalışmak

Siz de her geçen gün biraz daha azalan kitap okuma alışkanlığımızın nedenleri hakkında görüşlerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Bir kere kitapların sadece satın alınmasına göre hedaplanması bence doğru değil. Mesela evde yıllardır bulunan dededen anneden kalma kitaplar okunabilir veya kardeşinin aldığı bir kitabı okursun, arkadaşının aldığı kitabı okuyabilirsin, kütüphaneden alabilirsin, pdf olarak okuyabilirsin. Bu sebeplerden ötürü Türkiye’deki kitap okuma oranının yüzdesinin doğru hesaplandığına inanmıyorum. Tam tersine her geçen sene okuma oranı daha da artmakta. Çevrenize, okullara bakarak anlayabilirsiniz bence.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu