Yaşam

Uzaktan Eğitim Nedir? Avantajları, Dezavantajları ve Başvuru Rehberi

Uzaktan eğitim, teknolojik gelişmelere endekslenen, zaman ve mekan kavramına takılmadan eğitim almayı mümkün kılar. Bu eğitim modelinde öğrenci ve öğretmenlerin fiziksel olarak aynı mekanı paylaşmalarına gerek duyulmaz. Dersler internet ortamında bilgisayar, video, CD, ses, kitap ve dergi gibi araçların yardımıyla canlı olarak öğrenciye aktarılır. Canlı anlatıma katılan öğrenci, eğitimciye soru sorabilir. Kayıt altına alınan ders, sisteme giriş yapılarak tekrar dinlenebilir.  Uzaktan eğitim zaman ve mekan sınırlaması bulunmamasının yanı sıra günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle birlikte üniversite eğitimi almak isteyenlerin ve kariyer planı yapanların tercih ettiği bir eğitim modeli haline gelmiştir. Uzaktan eğitimin sağladığı avantajlar ve programın işleyişi hakkında merak edilenleri sizler için bir araya getirdik.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir: Stok Fotoğraf Nedir? Stok Fotoğrafçılığı Nasıl Yapılır?

Uzaktan Eğitimin Avantajları

Uzaktan eğitim

Genel anlamıyla zaman, mekan, plan ve maliyet bakımından oldukça avantajlı bir eğitim modelidir. Sağladığı avantajlardan belki de pek çoğu için en önemlisi kariyere ara vermeden farklı alanlarda eğitim almayı kolaylaştırmasıdır. Uzaktan eğitimin avantajlarını birer birer ele alacak olursak;

Uzaktan Eğitimin Zaman Bakımından Avantajı

Uzaktan üniversite eğitimi belli bir zamana bağlı kalmadan, size online olarak ders takibi yapabileceğiniz bir ortam sağlar. Böylece kendinize en uygun eğitim saatini belirleyebilir, konuları zamana yayarak istediğiniz an dersleri tekrar edebilirsiniz.

Üniversite eğitimini örgün (ders devam şartı) olarak alamayanlar, tam zamanlı veya part-time olarak çalışanlar ve kariyerini sürdürürken kendini geliştirmek isteyenler için zaman avantajı önemli bir yer tutar.

OKU  Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Devlet Desteği

Uzaktan eğitim sınavları ise vize ve final şeklinde 2 tane olmak üzere her dönem yapılır. Sınav tarihleri eğitim alacağınız üniversite programına göre farklılık gösterir. Disiplinli bir çalışma ile zamanı iyi yönetmeli, kendinize en uygun çalışma planı ile sınavlara hazırlanmalısınız.

Uzaktan Eğitimin Mekan Bakımından Avantajı

Ön lisans, lisans, master veya doktora programlarına dahil olacak öğrenci için ders alanı internetin bulunduğu her yerdir. Dersler bir defa olmak kaydıyla canlı olarak öğrenciye aktarılır. Öğrenci ister canlı ders tarihinde sisteme giriş yaparak öğretmeni eş zamanlı olarak dinler ve soru sorar, isterse de canlı verilen dersin kaydını sonradan uygun olduğunda dinleyerek programı takip eder.

Öğrenci ve öğretmenin aynı mekanı paylaşma zorunluluğunu ortadan kaldıran uzaktan eğitim, çalışırken üniversite okumak isteyenlere imkan tanır.

Başvurduğunuz uzaktan eğitim programını başarıyla sona erdirdiğinizde, sertifika ve diploma almaya hak kazanırsınız.

Uzaktan Eğitimin Maliyet Bakımından Avantajı

Uzaktan eğitim, örgün öğretimle kıyaslandığında daha az maliyetlidir. Sınav tarihleri dışında ulaşım için harcama yapmazsınız. Farklı bir şehirdeki üniversiteye başvursanız da konaklama ve yemek için bütçe ayırmanıza gerek kalmaz. Evinizden dersleri takip edebilirsiniz. Uzaktan üniversite eğitim programı süresince öğrenci kimliğiniz olur. Öğrenci kimliğinin imkanlarından yararlanırsınız.

Eğitim almak istenilen üniversitenin harç parası, derslerin kredisi sayısına göre dönemlik olarak ödenir. Yurt dışında bir üniversite düşünülmesi halinde uzaktan eğitim maliyeti daha yüksek olabilir.

Uzaktan Eğitimin Dezavantajı Var mı?

Uzaktan eğitim her ne kadar bir defaya mahsus öğretmen ile eş zamanlı olarak dersin dinlenmesine olanak tanısa da öğretmenle birebir iletişimin zayıf olduğu bir programdır. Dersin akışına göre öğrenci merak ettiği sorulara yanıt alamayabilir. Ayrıca derslerin internet üzerinden takip edilmesi, her an internet bağlantısına ulaşamayanlar için dezavantaj oluşturabilir.

OKU  Irak Araba Fiyatları 2023 Yılında Ne Kadar?

Uzaktan Eğitim Programlarına Kimler Başvuru Yapabilir?

Uzaktan üniversite eğitimi

Uzaktan eğitim üniversite programlarına başvuru yapabilmek için en az lise mezunu olmalı ve ÖSYM tarafından yapılan üniversiteye giriş sınavlarından en az baraj puanı alınmış olunmalıdır. Bu koşulları taşıyanlar ön lisans veya lisans programlarına kayıt yaptırabilirler.

Kişisel gelişim, işaret dili, yaratıcı yazarlık, animasyon tasarımı, çocuk gelişimi, oyunlaştırma ve robotik kodlama gibi uzaktan eğitim özel yetenek programlarına başvurularda ise yalnızca lise mezunu olmak yeterlidir.

Aile Danışmanlığı gibi bazı programlara ise yalnızca lisans öğrencisi veya lisans mezunu olanlar başvuru yapabiliyor. Her program için eğitim alınan fakülte farklılık gösterebilir. Örneğin Aile Danışmanlığı için başvuru yapanların Eğitim Fakültesi veya Psikoloji dallarında eğitim alıyor olması şartı aranır.

Uzaktan eğitim veren üniversiteler arasından tercihte bulunurken; sınavların hangi koşullar altında yapıldığına (ikamet edilen adreste veya üniversitenin bulunduğu şehirde) ve üniversitenin eğitim programına dikkat edebilirsiniz.

 

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Detaylı bir makale olmuş. Baştan sona okudum ve karşılaşmış olduğum için de mutluyum. Teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu